Pomyślałem sobie, że powoli możemy pomyśleć o przyznaniu statusu Mieszkanki lub Mieszkańca osiedla.
Forum jest otwarte dla wszystkich i tak w mojej ocenie powinno zostać. W praktyce oznacza to, że czytać posty na Forum mogą wszyscy natomiast, aby coś napisać lub przeglądać album należy się najpierw zarejstrować.
Niezależnie od powyższego pewne tematy z czasem będą kierowane wyłącznie do mieszkańców osiedla. Dlatego też myślę, że dobrym pomysłem będzie dział na Forum, w którym mogą pisać i czytać go jedynie Mieszkańcy osiedla. Przygotowałem zatem tzw. Grupę Mieszkańcy - każda osoba należąca do tej grupy będzie miała dostęp do części przeznaczonej wyłącznie dla Mieszkańców. Zewnętrzną oznaką przynależności do grupy Mieszkańców będzie inny kolor Nicka (obecnie jest to lekki fiolet - testowo dopisałem swój profil PIT do grupy Mieszkańcy, aby pokazać o co chodzi z kolorem ).
I tu się zaczynają schody, proszę zatem Was o pomoc: Jak rozstrzygnąć kto jest Mieszkańcem i jaką przyjąć procedurę "naboru" do grupy Mieszkańcy
Skąd: Warszawa Pomógł: 4 razy Wiek: 30 Dołączył: 28 Cze 2006 Posty: 889
Wysłany: 2006-08-22, 17:13
Według mnie każdy mieszkaniec zna swój numer mieszkania i klatkę więc jak poda numer mieszkania pietro i klatke to chyba wystarczy za dowód że bedzie przyszłym mieszkańcem
bo jeżeli ktoś nawet poda jakiś numer mieszkania a klatke i pietro wymyśli to wszystko sie zweryfikuje po paru wpisach gdyż ktos napewno zauważy że w danej klatce np. na 5 piętrze obok niego powinien być lokal 150 a nie 400.
Uważam że stworzenie grupy Mieszkańców jest dobrym pomysłem. Docelowo może służyć np. jako tablica informacyjna Wspólnoty
Póki co, także wydaje mi się że można weryfikować mieszkańców tylko na podstawie podanej klatki, etapu i numeru mieszkania. Kiedy już się wprowadzimy, można pomyśleć np. o osobistej autoryzacji u Admina. W końcu będzie sąsiadem
Skąd: Warszawa Pomogła: 1 raz Dołączyła: 28 Cze 2006 Posty: 540
Wysłany: 2006-08-22, 20:09
bardzo dobry pomysł - popieram !!!!
zresztą stała grupa bywalców-mieszkanców zaczyna się powoli krystalizować a reszta mam nadzieję , że powli zacznie dołaczać
Skąd: Warszawa Pomogła: 2 razy Wiek: 34 Dołączyła: 27 Cze 2006 Posty: 257
Wysłany: 2006-08-23, 06:38
Nie będę oryginala i też uważam, że to jest bardzo dobry pomysł!:)
Gorzej będzie z weryfikacją prawdziwych mieszkańców, na pewno nie da sie, przynajmniej na poczatku, znależć złotego środka, ale może faktycznie numer mieszkania, klatka, no i można w to jeszcze właczyc garaże, zawsze bedzie sie ktoś musiał naturdzić, żeby sprawdzić tyle numerów. Pozdrawiam.
Z tymi garażami to już ździebko przesadziłaś. Ja na przykład, żeby daleko nie szukać, jeszcze nie wykupiłem garażu
Z weryfikacją z początku faktycznie może być problem, ale myśle, patrząc na wzrastającą z każdym dniem liczbę zarejestrowanych użytkowników, że potencjalna "ściema" z czasem, że się tak wyrażę, wyjdzie w praniu, a ściemniacz zosatnie pokazowo i publicznie wyklęty z forum przez admina.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Ostatnio zmieniony przez neverland 2006-08-23, 18:01, w całości zmieniany 1 raz
Według mnie każdy mieszkaniec zna swój numer mieszkania i klatkę więc jak poda numer mieszkania pietro i klatke to chyba wystarczy za dowód że bedzie przyszłym mieszkańcem
Ponieważ wskazany przez Luk_zzD sposób zdobył spore grono zwolenników, a na horyzoncie nie widać innego „pewnego” sposobu możemy chyba przyjąć, że tymczasem będziemy postępować według schematu przedstawionego przez Luk_zzD.
Proszę zatem osoby, które chciałby dołączyć do Grupy Mieszkańców i chcą w związku z tym ujawnić dane, o których pisał Luk_zzD o wpisywanie się poniżej – możemy przyjąć, że takie oświadczenie o przystąpieniu do Grupy Mieszkańców jest równoznaczne z deklaracją, że jest się Mieszkańcem osiedla Zielone Zacisze etap D i E, z tym zastrzeżeniem, że obecnie oczekuje się na wybudowanie lokalu przez Turret Poland i przeniesienia własności do tego lokalu.
Jeżeli w późniejszym terminie uda nam się wypracować inny skuteczniejszy tryb autoryzacji Mieszkańców to go oczywiście wprowadzimy w życie, poddając weryfikacji dotychczasowych Mieszkańców.
Trochę spraw organizacyjnych dotyczących Grupy Mieszkańców.
Docierały do mnie ostatnio głosy, że podawanie publicznie, tzn. na ogólnie dostępnej części Forum, numerów lokalu (jedna z danych wymaganych przy przystąpieniu do Grupy Mieszkańców) jest niebezpieczne. Nie wdając się w dyskusję czy są to uzasadnione obawy czy nie, warto zauważyć, że może być coś na rzeczy.
Dlatego proponuję przenieść ujawnienie numeru lokalu do część Forum dostępnej dla Grupy Mieszkańców. A zatem nadal każda osoba, która będzie chciała przystąpić do Grupy Mieszkańców będzie poproszona o ujawnienie numeru swojego lokalu, ale dane te będą dostępne jedynie dla innych Mieszkańców a nie dla wszystkich osób odwiedzających nasze Forum. Oczywiście jeżeli ktoś chce ujawnić numer swojego lokalu wszystkim forumowiczom nic nie stoi na przeszkodzie wpisać go np. w swoim Profilu (pole „Skąd”). Wyszło zatem mam wrażenie dość salomonowe rozwiązanie
W związku z powyższym:
1. Wszystkie dotychczasowe wpisy w temacie Grupa Mieszkańców przenoszę do odpowiedniego tematu w zamkniętej części Forum.
2. Nowe osoby, które chciałby dołączyć do Grupy Mieszkańców serdecznie do niej zapraszam. Proszę o przesłanie do mnie danych weryfikujących, tj. Etapu, Klatki, piętra i numeru lokalu i tym samym wyrażając zgodę na dołączenie do tej grypy. Przesłane dane wpiszę w Waszym imieniu w zamkniętej części Forum (dostępnej dla osób z Grupy Mieszkańców) tak aby pozostałe osoby z tej grupy mogły się z nimi zapoznać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum